Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Könyv ajánló

Station Rabin-Betsy és a császár

A tizennégy éves angol lány, Betsy Balcombe családjának rendkívül szokatlan vendége akad: Bonaparte Napóleon, betsy.jpgFranciaország volt császára, a világ legrettegettebb embere. 1815-öt írunk: Napóleon, aki korábban nyolcvankétmillió ember fölött uralkodott, most a britek foglya. Birodalmától és szabadságától megfosztva, családjától távol arra ítéltetett, hogy napjait a patkányoktól ellepett, sivár és rémisztő Szent Ilona szigetén tengesse, ahol egy kegyetlen főfoglár és több mint kétezer brit katona lesi minden mozdulatát.
Egyetlen fényes csillag ragyog életének fekete egén: Betsy, a fiatal, lázadó szellemű angol tizenéves, akinek a családja csak vonakodva fogadja be a hírhedt rabot. Betsy az egyetlen, akire Napóleon nincs különösebb hatással, és aki nem is reszket a láttára - érthető, hogy felkelti a császár érdeklődését. A kezdeti szócsaták és zsörtölődések ellenére különös barátság fejlődik ki köztük, egy olyan viszony, amely átlép a politika és az életkor emelte korlátokon. Miközben Betsy rakoncátlan, "vásott kölyök" módjára viselkedő lánykából virágzó ifjú hölggyé cseperedik, a kettőjük között létrejött furcsa, ám annál bensőségesebb szövetség túlél minden ármánykodást és fájdalmat, kellő bátorítást adva Betsynek álmai valóra váltásához, Napóleonnak pedig erőt, hogy szembenézzen sötét jövőjével. Betsy vakmerő és kockázatos tervet talál ki, amely amellett, hogy veszélybe sodorhatja mindkettőjük életét, megrengetheti a világ nagyhatalmi rendszerének az alapjait is.
Staton Rabin valós eseményekre is támaszkodó, de a fantáziára is építő, a humort kalanddal és drámával ötvöző könyve bepillantást enged a kor egyik legkiemelkedőbb, legizgalmasabb történelmi alakjának szívébe és elméjébe.


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.